“Kuningatar käyttää arsenikkia!”

Opiskellessani homeopatiaa Englannissa 1990-luvulla, The Sun-lehdessä oli otsikko, joka väitti kuningattaren käyttävän arsenikkia! Kun ei kuitenkaan enää ollut kyse nk. “Arsenikin aikakaudesta”, jolloin jokainen vähäisempikin merkkihenkilö kuin Englannin kuningatar, sai oman turvallisuutensa nimissä totuttaa kehoaan vähitellen pieniin määriin ko. myrkkyä, niin mistä sitten!

Homeopatian opiskelijoina me kaikki tietysti heti tiesimme, että kyseessä oli homeopaattinen Arsenicum album. Meillehän oli tuttua, että Englannin kuninkaallinen perhe oli ollut homeopatian kannattajia ja käyttäjiä sen alkumetreiltä asti.

Muutenkin kuin oppimismielessä uteliaisuutemme heräsi.
Mitkä, jollakin tavalla tiedossamme olevat kuningattaren piirteet sitten saattoivat matchata homeopaattiseen Arsenicum-kuvaan?

Joku tiesi kertoa, että kuningatar istui työskentelemässä kylmässä huoneessa vain pieni kuumailmapuhallin, eli fire, kirjoituspöytänsä alla lämpöä luomassa. Eihän koko suurta huonetta ilmeisesi ollut maailman rikkaimpiin naisiin kuuluvallakaan varaa kokonaan lämmittää? Arsenicum-oireisiin kuuluu tarkkuus, nuukuus, joskus jopa sairaaloinen saituuskin.

Tiedossa oli myös  kuningattaren ahkeruus, erittäin tarkka pukeutumis-koodi ja julkisuudessa moitteettomana esiintyminen. Taas Arsenicum-piirteitä! Kaiken on oltava siistiä, moitteetonta pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Joukossamme oli myös opiskelukaverini Marly, joka työskenteli kuninkaallisen hovihankkija-statuksen saaneessa homeopaattisessa farmasiassa. Hän tiesi kertoa, että kuningattaren homeopaattinen lääkeaine-kitti oli vähän ennen The Sun´in artikkelia toimitettu täydennystä varten apteekkiin. Nahkainen kitti oli jo kulunut ja kuin pisteenä i:n päällä, siinä oli yhä teksti “Princess Elisabeth”:  Arsenicum-tyypin taloudellisuus sai oivan vahvistuksen vielä ihan konkreettisestikin.

Homeopaattisia lääkeainekuvia opiskellessamme, yritimme löytää esikuvia julkisuuden henkilöistä ja päätellä, mikä lääkeaine kenellekin sopisi. Joku tiesi mm. kertoa, että “Rautarouva” Margaret Thatcher kärsi Dupuytren´in syndromasta, jossa sormet ja kämmenet koukistuvat sisäänpäin eikä sormia pysty täysin ojentamaan. Emme kyllä päässeet yksimielisyyteen, olisko hänelle pitänyt määrätä homeopaattista Causticumia, jonka oireisiin yo. syndroma voisi hyvinkin kuulua.  Eihän Maggie tiettävästi ollut kovin sympaattisena pidetty henkilö tai vähäosaisten puolesta peistä taittava taistelija, jotka ominaisuudet mielestämme olisivat ko. ainekuvaan kuuluneet.

Homeopatian opettajana olen suomalaisten oppilaitteni kanssa käyttänyt vähän samaa metodia.  Kun opiskelemme jotain ainekuvaa, vaikkapa Phosphorusta, yritämme miettiä, kuka julkisuuden henkilö voisi olla ko. kuvassa. Kuka voisi olla säteilevä, ystävällinen, helposti lähestyttävä henkilö, jonka kanssa olisi helppo kommunikoida! Kauaa ei tarvitse miettiä, kun joku jo ehdottaa Marco Bjurströmiä! Tai kansainvälisistä kuuluisuuksista esim. Julia Robertsia!

Homeopatiaa koko elämä?
Kun on toiminut yli kaksikymmentä vuotta homeopaattina, ei voi välttyä jonkinasteiselta ammattiasenteelta. Kaikkea tarkastelee homeopaattisten lasien läpi, niin kotona kuin kaukanakin.

Bussissa tai junassa ei istu tekemättä havaintoja kanssamatkustajistaan. Se tapahtuu ilman, että siihen mitenkään tietoisesti paneutuisi.

Tuossa istuu selkeästi  Silica-ihminen: hoikka, ujonoloinen, pienet sirot kädet…

Tuolla jossain taas kovaääninen Sulphur teoretisoi erilaisia filosofioitaan koko vaunuosaston iloksi.

Muistuu mieleeni eräällä junamatkalla vastapäätä  istunut herrahenkilö, jonka sanatulvalle ei tullut loppua. Vajaassa vartissa on käynyt selväksi herran avioerot, entisten vaimojen kiero luonne, lasten erinomainen menestys sekä Suomessa että ulkomailla. Herran omat akateemiset saavutukset ja matkan teko konferenssiin, joita itse asiassa olisi samalle päivälle kertynyt kolmekin kappaletta, eivät nekään jää kanssamatkustajille epäselväksi. Puheen sekaan mahtuu titteleitä, arvosanoja, tuttavuuksia korkeilla yhteiskunnallisilla paikoilla…

Itse olen tässä vaiheessa pelastautunut mukaan otetun kirjan kansien väliin. Miesparkani istuu vastapäätä puheliasta herraa ja pyytää kirjaani hetkeksi itselleen. Miksi? Sitten hän kirjoittaa sivulle: Lachesis?? Pyöritän päätäni. Kun vihdoin pääsemme pakoon puhetulvaa pääteaseman asemalaiturille sanon: “Taisi olla Veratrum, kun niin paljon piti kehuskella kuuluisilla ihmisillä ja saavutuksilla. Ja lisäksi näytti olevan mirri tiukasti kaulan ympärillä, mikä ei olisi käynyt Lachesikselta”.

Homeopaatin tai homeopatian opiskelijan läheiset eivät voi välttyä homeopatialta. Lemmikit joutuvat opiskelijan “tohtoroinnin” kohteeksi usein ensimmäisten joukossa. Lasten akuutit vaivat, traumat, tällit…kaikkeen annetaan homeopaattisia lääkkeitä.

Homeopatia on astunut useimpien kotien kynnyksen yli. Ja tavallisesti jäädäkseen.

Olet täällä